Kira Bedelinin Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye
- Aydoğdu Avukatlık
- 17 Oca
- 2 dakikada okunur
Kiralanan taşınmazın tahliyesi için başvurulabilecek yollar Türk Borçlar Kanunu’nda gösterilmiştir. Ancak İcra İflas Kanunu’nda da bazı durum ve şartların varlığı halinde kiralanan taşınmazın tahliye edilebileceği öngörülmüştür.
Bu durumlardan bir tanesi de kiracının kira bedelini ödememesi nedeniyle ilamsız icra yoluyla tahliye edilebilmesidir. Nitekim kira bedelini tahsil edemeyen kiraya veren, düzenleyeceği takip talebi ile ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi ve taşınmazın tahliye edilmesini icra dairesinden ister. Taraflar arasında kira sözleşmesinin yazılı ya da sözlü olarak akdedilmiş olmasının, takip talebinde bulunulmasına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, (kiraya veren aynı zamanda kiralananın tahliye edilmesini talep ediyorsa) takip talebinde ödenmeyen bedellerinin tahsil talebinin yanında tahliye talebinin de eklenmesi gerektiğidir.
Kiracı, ödeme emri eline ulaştığında 2 farklı süre ile karşılaşır. Bu sürelerden ilki (kiracının ödeme emrine herhangi bir itirazı yoksa) tebliğden itibaren 30 gün içerisinde kira bedelini yatırması gerekmektedir. Ödeme emri eline ulaşan kiracı, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz edebilir ya da 30 günlük süre içerisinde kira bedellerini ödeyebilir. Süresi içerisinde itiraz edilmezse, takip kesinleşir.
Kiracı, bu 7 günlük süre içerisinde kira ilişkisinin varlığına, alacaklının kiralayan sıfatına ya da takipte belirtilen kira miktarına itiraz edebilir. Kiracı (borçlu), ödeme emrine itiraz etmez ve 30 gün içerisinde takipte belirtilen miktarı ödemezse, alacaklı borçlunun mallarının üzerine haciz konulmasını talep edebilir. Ancak, kiracı ödeme emrine itiraz etmemiş olsa bile 30 günlük süre geçmeden haciz talebinde bulunulamaz.
Yine borçlu ödeme emrine itiraz etmez ve süresi içerisinde de borcunu ödemezse alacaklı, kiracının temerrüt nedeniyle tahliyesini isteyebilir. Alacaklı 30 günlük sürenin bitiminden itibaren 6 ay içerisinde icra mahkemesine başvurarak kiracının tahliyesine karar verilmesini talep edebilir. Taşınmazı kiraya veren ile taşınmaz malikinin farklı kişiler olsa bile, taşınmaz maliki de mülkiyet hakkına dayanarak kira bedelinin tahsilini isteyebilir. Ancak kira sözleşmesinde adı geçmeyen malikin, kira bedelinde temerrüde düşülmesi nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için öncesinde kiracıya ihtar göndermesi gerekmektedir.
İcra mahkemesi, temerrüt nedeniyle ilamsız tahliye davasını duruşma açarak inceler. Açılacak olan davada borçlu, takip talebinde belirtilen miktarı ödediğini ispat edemezse, icra mahkemesince tahliye kararı verilecektir. Kiracı borçlu, 30 günlük süre içerisinde takipte belirtilen miktarı ödediğini yalnızca İcra İflas Kanunu’nun 269/c maddesinde sayılan belgelerle ispat edebilir.
Daha Fazla Bilgi ya da Ön Görüşme İçin Tarafımızla İletişime Geçebilirsiniz.
Comments