top of page

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

  • Yazarın fotoğrafı: Aydoğdu Avukatlık
    Aydoğdu Avukatlık
  • 13 Eki 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 17 Oca

1- Eser sözleşmesinin bir türü olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri yazılı şekilde olmakla birlikte noterde düzenleme biçiminde yapılmalıdır. Bu şekil koşuluna uygun yapılmayan sözleşmeler hukuken geçersizdir.


2- İş sahibinin paylı ya da elbirliği mülkiyeti şeklinde birden fazla olması durumunda tüm maliklerin hem sözleşmenin kurulmasında hem feshinde birlikte hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde sözleşmenin tamamlanması/sona ermesi hukuken mümkün değildir.


3- Sözleşmenin, tarafların anlaştığı anlamda uygulanabilmesi ve yorumlanabilmesi için özel nitelikli tanımlar, kavramlar varsa anahtar sözcükler muhakkak açıklanmalıdır.


4- Sözleşmede olmazsa olmaz, sözleşme konusudur. İnşaatın yapılacağı arsa veya bina tam olarak açıklanmalı, tapu kaydı gibi detaylara eksiksiz yer verilmelidir.


5- İnşaata başlamadan önce gerekli tüm izin ve ruhsatların alınmış olması gerekmektedir. Bu izinlerin mahiyetine sözleşmede açıkça yer verilmeli, sözleşme eklerle desteklenmelidir.


6- Yapılacak bina ve dairelerin mimari planları, kullanılacak malzemelerin kalitesi varsa marka ve modelleri, inşaatın teknik özellikleri sözleşmede detaylıca açıklanmalıdır. Olası uyuşmazlıkların önüne geçmek için inşaatta kullanılacak malzemelerin hangi marka, model veya özellikte olduğu/olabileceği baştan belirlenmelidir.


7- Arsa sahibine verilecek daire veya dükkanların sayısı, büyüklüğü, kat ve cephesi net bir biçimde açıklanmalıdır. Yükleniciye düşecek daire veya dükkanların inşaatın hangi aşamasında ne kadarının arsa sahiplerince devredileceği hususu sözleşmede olmalıdır. Varsa paylaşım şeması ve avan proje muhakkak sözleşmeye dahil edilmelidir.


8- İnşaat süresinin ne zaman başlayacağı, ruhsatın ne kadar sürede alınacağı, ne zaman bitirileceği hususlarına sözleşmede yer verilmelidir. Sözleşme süresinin başlayabilmesi için arsa sahibinin eksiksiz ve ayıpsız bir şekilde arsayı yükleniciye teslim etmesi gerektiği unutulmamalıdır.


9- İnşaattan doğan proje maliyetinin kim tarafından karşılanacağı, ek maliyet çıkması durumunda bunu kimin karşılayacağı belirlenmeli ve sözleşmeye açıkça yazılmalıdır.


10- Son olarak uyuşmazlıkların nerede çözüleceği, hangi hukuki yollara başvurulacağı ve hangi mahkemelerin yetkili olacağı hususlarına yer verilmesinde fayda vardır.


Daha Fazla Bilgi ya da Ön Görüşme İçin Tarafımızla İletişime Geçebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Anlaşmalı Boşanma (TMK m. 166/III)

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde tek fıkra olarak düzenlenmiş genel boşanma sebebidir. Ayrıca anlaşmalı boşanma,...

 
 
 

Comments


Bize Ulaşın

Bize mesaj atın, sizlere en kısa sürede geri dönüş yapacağız.

bottom of page